مطلب حاضر فصل چهارم از درس «طراحی و تدوین طرح کسب و کار» Business Plan است که توسط دکتر حمزه خواستار تدریس شده است. برای دسترسی به سایر بخشهای این درس به صفحه راهنمای درس مراجعه نمایید.
خواه درگیر یک استارتاپ باشید یا اینکه کسبوکاری را هماکنون داشته باشید، در این بخش باید به خوبی مشخص کنید که چگونه به موقعیت فعلی رسیدهاید. با بیان اینکه چرا زمان حاضر برای شروع یا توسعه کسبوکار شما مناسب است کار را شروع کنید.
اگر هماکنون در حال فعالیت هستید، خلاصهای از کارکنان، شیوه عملکرد و همه عوامل غیرمادی دیگر که فکر میکنید مهم هستند ارائه دهید. همچنین باید در مورد شرایط مالی فعلی خود صادق باشید. شرایط مالی خود را تشریح کنید.
تصویری از موقعیت کنونی خود ارائه دهید
برای آماده کردن این بخش به سؤالات زیر پاسخ دهید:
- محیط بازار فعلی را توصیف کنید. آیا تغییراتی در زمینه فناوری، ویژگیهای جمعیتی، رقابت و مشتریان یا شرایط مالی در حال اتفاق افتادن است؟
- مرحله کنونی کسبوکار شما از نظر چرخه حیات سازمانی چیست: اولیه، میانی یا بلوغ؟
- آیا عواملی وجود دارد که باعث رشد و یا زوال محصول شما شود؟ در اینجا نقاط قوت و ضعف را مشخص کنید.
- محصولات خود را کجا مونتاژ و تولید میکنید؟
- متوسط چرخه عمر محصولات شما چقدر است؟
- با توجه به سودآوری یا قیمت، آیا قیمت کنونی تأمینکنندگان افزایش یا کاهش داشته یا ثابت باقی مانده است؟
- نشان دهید که طرح شما چه اقداماتی برای تعدیل تغییرات احتمالی قیمت در نظر دارد.
- چگونه مشتریان فعلی و یا احتمالی از محصولات/خدمات شما استفاده میکنند؟ اگر کسبوکار شما شرکت استارتاپ است، چگونه از محصولات و خدمات شما استفاده خواهد شد؟
- مرکز اصلی توزیع شما کجا خواهد بود؟ آیا برنامهای برای باز کردن اداره و مراکز توزیع دیگر دارید؟ اگر چنین است، مشخص کنید کی و کجا؟
- اطلاعات اضافی دیگری در مورد تیم مدیریتی خود ارائه کنید. آیا همه آنها در جایگاه مناسب خود هستند؟ آیا نیاز دارید که مدیران دیگری را استخدام کنید یا با مشاوران بیرونی مشورت کنید؟
در نهایت، برخی اطلاعات در مورد منابع مالی فعلی فراهم کنید.
نسبت جاری و نسبت آنی را محاسبه کنید
نسبت جاری Current Ratio حاصل تقسیم داراییهای جاری تقسیم بر بدهیهای جاری است:
بدهی های جاری / دارایی های جاری = نسبت جاری
نسبت جاری به درک میزان نقدینگی شرکت کمک می کند و از طریق آن می توان میزان توان شرکت در پرداخت بدهیهای جاری را متوجه شد. هر چه این عدد بزرگتر باشد بهتر است چون نشان میدهد که شرکت توانگری لازم برای پرداخت بدهیهای جاری را دارد. نسبت ۲ یا بیشتر به عنوان نسبت مناسب در نظر گرفته میشود.
نسبت آنی Quick Ratio نیز حاصل جمع موجودی پول نقد به علاوه حسابهای دریافتنی است تقسیم بر بدهیهای جاری. هر چه حاصل این عدد بیشتر باشد، بهتر میتوان از اعتبارات کوتاهمدت بهره گرفت. چنانچه نسبت برابر ۱ یا بیشتر باشد میتواند گفت که کسبوکار در شرایط نقدینگی مناسب است:
بدهی های جاری / (اسناد دریافتنی + حسابهای دریافتنی + وجوه نقدی) = نسبت آنی
|